Kauhoja joka lähtöön

Kauha on perusväline, jolle on tarvetta jokaisessa keittiössä. Ensisijaisesti kauhaa tarvitaan ruoan annosteluun, mutta myös ruoan valmistuksessa se on välttämätön sekoitettaessa ruokaa. Kauhalla on pitkä historia, sillä alun perin ihmiskunta on tarvinnut kauhan mallista välinettä myös esimerkiksi maan kaivamiseen. Lapiossa terä tekee siitä myös välineen, jolla kaivetaan, mutta toisaalta maa-aineksen viskaaminen pois kuopasta vaatii samanlaista koveraa rakennetta kuin on kauhassa. Työvälineenä kauha on siis erittäin vanha. Esimerkiksi englannin kielessä kauhalla tarkoitetaan myös sitä välinettä, jolla vaikkapa sokeria mitataan astiaan. Suomessa siihen käytetään mittakuppia, mutta toisaalta, myös mittakupin ulkonäkö on tietyllä lailla samanlainen kuin kauhan.

Kauha on esine, jossa on koveran mallinen alaosa, johon on liitetty varsi. Kauhan käyttötarkoitus määrittääkin sen, kuinka iso ja minkä mallinen sen syvä osa on, ja toisaalta, kuinka pitkä on varsi. Jos tarkoitus on hämmentää kauhalla esimerkiksi hyvin syvää kattilaa, on varren oltava huomattavan pitkä. Samoin varren materiaalilla on väliä. Metallinen varsi on huono, jos kauhalla on tarkoitus valmistaa keitettävää ruokaa. Silloin kahva kuumenee hetkessä. Kauhojen varsimateriaali onkin yleensä puu tai muovi. Kauhalla voi olla ruoanlaitossa myös erityinen merkitys. Sanotaan, että puuro ei kiehu yli, jos kauhan laittaa poikittain kattilan laidalle. Kemiallinen ilmiö selittää miksi näin ei käy. Kauhasta on hyötyä monella tavalla, ja kannattaakin miettiä, mitkä erilaiset kauhat ovat omassa ruoanlaitossa tärkeitä.