Aluksi syötiin sormin

Esihistoriallisista yhteisöistä ei ole tarkkaa tietoa. Kirjoitettua sanaa, jota voidaan kutsua myös historian kirjoitukseksi, on vasta aikakausilta, joita kutsutaan varhaisiksi korkeakulttuureiksi. Tällaisina pidetään esimerkiksi Sumerin kulttuuria, joka kehittyi nykyisen Irakin eteläisissä osissa 3500-2000 eaa. Vastaavia kulttuureja kehittyi ajanlaskun alkua kohti mentäessä Assyrian ja Babylonian alueella. Muinainen Egypti puolestaan kehittyi 3100-500 eaa. Oli siis tuhansia vuosia ihmisen historiassa, josta ei ole jäljellä kirjoitettua sanaa. Kuitenkin ihmiset ovat metsästäneet ja syöneet kautta historian. Tämä ei ole onnistunut ilman oikeanlaisia välineitä. Mitä niiden historiasta siis tiedetään?

Nykyihmisen historian lasketaan alkavan Neandertalin ihmisestä, joka eli Euroopassa, Aasiassa ja Lähi-idän alueella 200 000-40 000 vuotta sitten. Neandertalilainen ihminen on ensimmäinen ihmislajin edustaja, jonka tiedetään eläneen yhteisössä. Yhteisöt metsästivät, puhuivat yhteistä kieltä, hoitivat sairaita yhteisön jäseniä ja hautasivat kuolleet ja osasivat lisäksi valmistaa kehittyneitä työkaluja.

Kivikautisen historian aika päivitetään yli 10 000 vuoden ajan taakse ennen ajanlaskun alkua. Näitä varhaisimpia ihmiskunnan aikoja on tutkittu lähinnä arkeologisten löytöjen avulla. Ruokailuun tarkoitetut välineet ovat yleisimpiä löytöjä, joita arkeologisissa kaivauksissa on tehty. Erilaiset ruuan hienontamiseen, pilkkomiseen tai perkaamiseen tarkoitetut välineet ovat olleet keskeisessä osassa muinaisissa yhteisöissä ympäri maailmaa.

Varhaisimmat löydöt

Vaikka itse syöminen on todennäköisesti tapahtunut lähinnä sormien avulla, ruuan valmistamiseen on tarvittu välineitä. Näistä yksinkertaisimpia ovat teroitetut kivet, joilla on voinut leikata esimerkiksi lihaa ja kovia hedelmiä. Kivikauden ajan löydöt ajoitetaan peräti 500 000-12 000 ennen ajanlaskun alkua väliselle ajalle. Siltä ajalta on löytynyt myös merkkejä varhaisimmista lusikoista. Nestemäisille ruoille tarvittiin väline annosteluun ja syömiseen. Niitä oli koverrettu esimerkiksi simpukoista tai puunkappaleista, joihin oli yhdistetty puinen varsi. Erikoisia ratkaisuja kehitettiin myös käyttämällä nestemäisiin ruokiin luonnon muovaamia esineitä, kuten eläinten sarvia.

Välineet alkavat kehittyä

Uudemmalta kivikaudelta, jolla tarkoitetaan ajanjaksoa 12 000-3000 ennen ajanlaskun alkua, on löytynyt vieläkin enemmän välineistöä. Esimerkiksi ruuan säilöntään tarkoitettuja esineitä alkoi ilmaantua. Siltä ajalta on löytynyt esimerkiksi kivisiä ruukkuja. Myös nykyaikaisen veitsen malli kehittyi. Veitsi oli teroitettu ja siihen oli kiinnitetty varsi, joka saattoi olla puinen tai päällystetty eläimen nahalla.