Kuukausi: heinäkuu 2024
Pronssikausi mullisti materiaalit
Luonnossa eläville kansoille kivi, luu ja puu olivat olleet ne materiaalit, joista esineitä valmistettiin. Ruokailuvälineiden ja metsästysvälineiden valmistaminen oli hidasta, koska ensin piti löytää soveltuvaa materiaalia ja sen jälkeen käsitellä se sellaiseksi, että sitä voitiin käyttää. Esimerkiksi kiven käsittely oli hidasta. Puu on materiaalina puolestaan liian pehmeää ja hajoaa helposti jo käsittelyvaiheessa. Myös kestävyydeltään puu on huono materiaali. Luu puolestaan on niin kova materiaali, että sen työstäminen on erityisen hidasta….
Kohti nykyisiä aterimia
Maaperässä olevan raudan hyödyntämisen oppimisella oli valtava merkitys koko maailman historialle. Vaikka raudan pelkistämisen taito oli keksitty Välimeren seudulla jo 1500 eaa, kesti kuitenkin liki tuhat vuotta, ennen kuin taitoa pystyttiin laajemmin hyödyntämään. Rautamalmia löytyy luonnosta enemmän kuin pronssin alkumateriaaleja, mutta kesti aikansa tajuta, että raudan sulattamiseen tarvitaan huomattavasti tehokkaampi uuni kuin kuparin sulattamiseen. Kun tämä osaaminen oli saavutettu, raudan pelkistäminen alkoi onnistua helpommin ja siitä tuli yleisin materiaali aseiden,…
Aluksi syötiin sormin
Esihistoriallisista yhteisöistä ei ole tarkkaa tietoa. Kirjoitettua sanaa, jota voidaan kutsua myös historian kirjoitukseksi, on vasta aikakausilta, joita kutsutaan varhaisiksi korkeakulttuureiksi. Tällaisina pidetään esimerkiksi Sumerin kulttuuria, joka kehittyi nykyisen Irakin eteläisissä osissa 3500-2000 eaa. Vastaavia kulttuureja kehittyi ajanlaskun alkua kohti mentäessä Assyrian ja Babylonian alueella. Muinainen Egypti puolestaan kehittyi 3100-500 eaa. Oli siis tuhansia vuosia ihmisen historiassa, josta ei ole jäljellä kirjoitettua sanaa. Kuitenkin ihmiset ovat metsästäneet ja syöneet kautta…
Kaulin on leivontavälineiden klassikko
Kun maanviljelyskulttuuri yleistyi ajanlaskun alun aikoihin myös Suomessa, viljasta tuli yksi keskeinen ruoka-aine luonnosta metsästämällä saatavien lihan ja kalan ja muiden metsästä kerättävien antimien lisäksi. Viljely tuli meille Baltiasta, jota todistaa se, että monien viljaan ja eläintenhoitoon liittyvien sanojen alkuperä on balttilaisissa kielissä kuten latviassa ja liettuassa. Alun perin viljaa hienonnettiin huhmareessa, joka on tänä päivänäkin käytössä monessa perheessä. Kun leipomisesta tuli yhä yleisempää, alettiin tarvita nimenomaan siihen kehitettyjä välineitä….
Kauhoja joka lähtöön
Kauha on perusväline, jolle on tarvetta jokaisessa keittiössä. Ensisijaisesti kauhaa tarvitaan ruoan annosteluun, mutta myös ruoan valmistuksessa se on välttämätön sekoitettaessa ruokaa. Kauhalla on pitkä historia, sillä alun perin ihmiskunta on tarvinnut kauhan mallista välinettä myös esimerkiksi maan kaivamiseen. Lapiossa terä tekee siitä myös välineen, jolla kaivetaan, mutta toisaalta maa-aineksen viskaaminen pois kuopasta vaatii samanlaista koveraa rakennetta kuin on kauhassa. Työvälineenä kauha on siis erittäin vanha. Esimerkiksi englannin kielessä kauhalla…
Mitkä ovat välttämättömät keittiövälineet?
Moni ensimmäiseen kotiin muuttava nuori miettii, että mitkä välineet ovat välttämättömiä omaa elämää aloitettaessa. Kun kotona on tottunut siihen, että kaikki lautaset, lusikat, haarukat, juomalasit, puuhaarukat, kattilat, pannut ja popcorn-kulhot löytyvät keittiön kaapista, uuteen kotiin muuttava nuori on uuden tilanteen edessä. Kotitalous on kouluissa valinnainen oppiaine, mutta joitakin tunteja kaikille oppilaille yhteisiäkin opintoja on. Niiden tarkoitus on pyrkiä lisäämään oppilaan tietoisuutta siitä, mitkä esineet ja tarvikkeet ovat välttämättömiä perusruokien valmistamiseen, sekä sen…
Suomalaisten suosikkiaterimet
Suomi oli pitkään maanviljelykseen keskittynyt maa, joka kaupungistui vasta myöhään. Teollisuus tuli Suomeen vähitellen 1700-luvulta alkaen, jolloin myös nykyiset isot kaupungit kuten Helsinki alkoivat kehittyä. Samaan aikaan ympäri Suomen perustettiin erilaisia tehtaita, lähinnä aluksi usein koskien varrelle, jotta virrasta saatavalla sähköllä pystyttäisiin pyörittämään koneita. Kun Suomi alkoi teollistua, kotitaloustavara alkoi vähitellen tulla myös tavallisten suomalaisten ulottuville. Alun perin Suomessakin ruokailuvälineet olivat yleisiä vain ylempien luokkien kuten aateliston keskuudessa. Hopea-aterimet kulta-aterimista…
Iloa toimivaan ruoanlaittoon – kokeile laadukkaiden keittiövälineiden taikaa
Maistuvaa ruokaa on mukavaa valmistaa laadukkaiden keittiövälineiden avulla. Nykyään keittiöpuuhissa viihtyy todella moni suomalainen aivan nuoresta mummoon ja vaariin asti. Tiesitkö, että melkein jokainen kansalainen haluaa syödä maistuvaa ja terveellistä, jota on hienoa valmistaa itse aivan alusta lähtien. Teet sitten ruokaa itsellesi, perheellesi, ystävillesi tai vaikka lahjaksi, niin aterioita on hienointa valmistaa silloin, kun keittiövälineet ovat puhtaita, teräviä ja ruoanlaittoon sopivia. Keittiövälineillä on ruoanlaitossa todella suuri merkitys Aloitetaanpa siis alusta. Mistä saa…
Kukkatapetit astiakaapin tuunaukseen
Jos kotoasi tai vaikkapa mummolan vintiltä löytyy vanha astiakaappi, jossa olisi mukava säilyttää arvokkaita aterimia ja muita astioita, mutta joka on jo parhaat päivänsä nähnyt, kannattaa harkita astiakaapin tuunausta. Yksi helppo tapa tuunata vanha astiakaappi uuteen uskoon on kaunis kukkatapetti, jolla voi päällystää esimerkiksi astiakaapin kulahtaneet sisäpinnat tai josta voi luoda kauniita yksityiskohtia astiakaapin ulkopinnoille. Samaa tuunaustyyliä voi käyttää esimerkiksi vanhojen lipastojen tuunaamiseen. Kukkatapetit helposti netistä Löydät kukkatapetit astiakaapin tuunaamiseen helposti netistä. Kotitapetti-niminen verkkokauppa…